Banca Centrală de Celule Stem REGINA MARIA, lider de piață în România în recoltarea și stocarea de celule stem din cordonul ombilical, cu o cifră de afaceri de peste 9 milioane de euro în 2022 și peste 40.500 unități stocate până în prezent, devine prima și singura bancă de celule stem din România acreditată de către Agenția Națională de Transplant și pentru funcționarea ca bancă de țesuturi, oferind astfel o nouă perspectivă și deschidere medicală pentru pacienții români și o oportunitate pentru spitalele și clinicile, publice sau private, din România, să efectueze transplant de țesuturi.

Astfel, Banca Centrală de Celule Stem REGINA MARIA este acreditată și pentru activități de import/export, stocare și distribuție de țesut musculoscheletal – os, tendon; cornee; cardiovascular – vase, valve cardiace, precum și celule si țesuturi reproductive, conform legislației naționale și în concordanță cu reglementările europene în domeniu.

Această reușită reprezintă o deschidere pentru pacienții din România, care pot beneficia de acum, mult mai ușor, de transplant de țesuturi în spitalele din Romania acreditate pentru transplat.

Suntem fericiți că am reușit să obținem o acreditare extrem de importantă atât pentru noi, cât și pentru întregul sistem medical din România. Am identificat o serie de nevoi atât în cadrul rețelei noastre, cât și în sistemul de sănătate din țară și am venit în întâmpinarea acestora cu o soluție integrată, de care să poată beneficia pacienții ale căror afecțiuni sunt tratabile numai prin transplant de țesut, declară Adrian Panzaru, Directorul Băncii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA

Această acreditare reprezintă totodată o oportunitate excelentă și pentru alte spitale din România de a se acredita pentru efectuarea transplatului de țesut.

În România, există centre care dețin personal medical competent și infrastructura necesară pentru a permite adaptarea în scopul efectuării de transplant de țesuturi, dar care nu sunt încă acreditate pentru transplant de țesuturi. În lumina acestor lucruri, REGINA MARIA – Banca Centrală de Celule Stem și Țesuturi încurajează centrele publice și private șă se acrediteze ca utilizatori de țesuturi, deoarece acum au posibilitatea să obțină grefele necesare pentru a trata integral pacienții, în centrele proprii.

Banca Centrală de Celule Stem și Țesuturi REGINA MARIA dezvoltă în mod continuu relații de colaborare cu alte astfel de bănci din cadrul, dar și din afara Uniunii Europene, cu scopul de a asigura furnizarea și distribuția țesuturilor necesare pacienților din România.

“Scopul nostru este să le oferim pacienților care au nevoie de transplant de țesut șansa la o soluție națională acreditată și locală pentru problemele lor. Ne dorim să dezvoltăm cât mai mult transplantul de țesuturi în cadrul rețelei noastre de sănătate, prin acreditarea mai multor centre utilizatoare de țesuturi în spitalele noastre, Totodată, ne dorim să dezvoltăm cât mai multe parteneriate cu alte bănci, inclusiv cu banca publică de multițesuturi care se preconizează că va fi dezvoltată în România”, ne-a declarat Adrian Panzaru, Directorul Băncii Centrale de Celule Stem REGINA MARIA.

„Acreditarea Băncii de Țesuturi a deschis noi oportunități pentru pacienții noștri, care beneficiază astăzi de infrastructura medicală necesară și de intervenții moderne, de maximă siguranță. Acreditarea reprezintă un beneficiu major pentru pacienții care trec prin intervenții complexe de revizie a protezelor de șold și genunchi care necesită grefe osoase sau reconstrucții ligamentare multiple la nivelul genunchiului și care au nevoie de transplant de tendoane din banca de țesuturi. Obținerea acreditării a fost marcată și de efectuarea primei intervenții de transplant osos la un caz de revizie a ligamentului încrucișat anterior, care a necesitat alegerea unui procedeu în 2 timpi din cauza dimensiunilor mari ale distrucțiilor osoase” – explică dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelenta in Ortopedie, seful secției de ortopedie din Ponderas Academic Hospital.

„Ne completăm gama de servicii pe care le punem la dispoziția pacienților și suntem mândri că intervențiile chirurgicale efectuate în spitalul nostru tratează patologii din ce în ce mai complexe în primul spital al Rețelei de sănătate REGINA MARIA acreditat pentru transplant de tesut osteo-tendinos, Ponderas Academic Hospital, prin secția de Ortopedie și Traumatologie, condusă de medicul chirurg Vlad Predescu, cel care a efectuat intervenția de transplant. Astfel, facem investiții constante și semnificative în tehnologie, cât și în educarea și dezvoltarea continuă a medicilor noștri”, completează dr. Alina Ambrozie, Director executiv al Ponderas Academic Hospital.

Banca de țesuturi funcționează în paralel cu Banca de Celule Stem a Rețelei, având capacitatea, expertiza și dotările tehnologice necesare care permit realizarea acestor operațiuni. Activitatea Băncii de țesuturi nu interferează cu activitatea și fluxul de lucru al laboratorului Băncii de Celule Stem din cordon ombilical.

Există sisteme de stocare și arii de activitate diferite, precum și personal dedicat fiecărui tip de țesut în parte. Țesutul este stocat în maximă siguranță și în cele mai optime condiții, până la momentul stabilit pentru intervenția chirugicală de transplant. Banca dispune de sisteme de monitorizare si de siguranță performante, are capacitate de stocare la temperaturi variate, de -190, -80, -20 de grade Celsius ori temperaturi între 4 și 60 de grade, si are sisteme specifice de stocare.
 
În ceea ce privește circuitul țesuturilor de la sursă și până la beneficiarul final – pacientul, exista o succesiune de etape: medicul identifică nevoia pacientului pentru un anumit tip de țesut (cornee, os/tendon, valva cardiac/ vase), transmite nevoia către REGINA MARIA Banca Centrală de Celule Stem și Țesuturi, care contactează partenerii externi pentru a evalua disponibilitatea țesutului și condițiile logistice implicate. Ulterior, medicul în acord cu pacientul solicită demararea importului grefei.

Odată obținute toate documentele necesare importului, transportului, inclusiv autorizația de import personalizată cu numele pacientului în cauză, obtinută de la Agenția Națională de Transplant, Banca Centrală de Celule Stem și Țesuturi organizează transportul, recepționează țesutul și îl stochează în condiții optime până în momentul intervenției chirurgicale, stabilit de comun acord cu medicul care efectueaza transplantul. În ziua transplantului, Banca eliberează și distribuie țesutul către centrul utilizator cu scopul utilizării imediate în cadrul intervenției chirugicale planificate.

Banca Centrală de Celule Stem și Țesuturi REGINA MARIA importă exclusiv grefe conforme, procesate și testate anterior in acord cu cerintele directivelor europene, gata de a fi utilizate (ready-to-use).

Printre cele mai întâlnite tipuri de transplant care vor putea fi realizate în centrele acreditate utilizatoare de țesut enumerăm:
– transplantul de vase sanguine și valve cardiace;
– transplantul de cornee – pentru tratarea afectiunilor precum keratoconus, infecții care determină deteriorarea corneei, leziuni/traume ale corneei/ globului ocular, keratita, distrofii ale corneei, afecțiuni inflamatorii ale corneei, cicatrici corneene, complicații în urma operației de cataractă sau alte operații oculare;
– transplantul de os/ tendon realizat pentru revizia artroplastiei de genunchi, revizia artroplastiei de șold, coxartroze cu defect acetabular mare, rupturi complexe ligamentare la nivelul genunchiului, reconstrucții ligamentare multiple, tumori osoase, defecte osoase post traumatice, transplant de menisc și transplant de cartilaj.

Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 16 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu peste 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 770.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit peste 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 35 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în mai mult de jumătate din județele țării și acoperire națională prin intermediul celor peste 330 clinici partenere. Compania reunește peste 8.000 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 6 milioane de pacienți.

În 2023, REGINA MARIA a lansat un nou proiect medical – EXAVET, primul laborator de Analize și Imagistică Veterinară din cadrul rețelei marcând intrarea pe o piață nouă pentru liderul în calitatea serviciilor medicale din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.