Campionatul European de Șah pentru Juniori, la care au confirmat participarea peste 900 de jucători din 46 de țări, a început și se va desfășura până pe 15 septembrie în stațiunea Mamaia. Alături de participanți, sunt așteptate și aproximativ 500 de persoane, inclusiv părinți, antrenori, oficiali și susținători ai evenimentului.

La ceremonia de inaugurare a competiției, care se desfășoară pentru a doua oară la Mamaia, au fost prezenți personalități de marcă din lumea sportului, oficiali de stat și reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat în România. Printre aceștia s-au numărat Mihai Covaliu, campion mondial și președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Zurab Azmaiparashvili, președintele Uniunii Europene de Șah, Andrei Novac, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Emre Yurdakul, consul general al Republicii Turcia la Constanța, Robert Oargă din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, Cristian Gheorghiță, director executiv al Fundației Superbet și Daniel Florea, oficial din cadrul FIDE (Federația Internațională de Șah).

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, a exprimat mândria că FR Șah poate organiza evenimente de asemenea anvergură și a menționat că România se apropie tot mai mult de a deveni capitala șahului european.

În perioada 5-8 septembrie, în cadrul Campionatului European de Șah pentru Juniori de la Mamaia, marele maestru Ivan Sokolov, considerat unul dintre cei mai valoroși antrenori de șah din lume, va susține un curs pentru antrenorii din Colegiul Central al Antrenorilor al Federației Române de Șah.

Evenimentul este organizat de Federația Română de Șah și Uniunea Europeană de Șah și are ca parteneri strategici Fundația Superbet și One United Properties, precum și ca parteneri instituționali Agenția Națională pentru Sport și Primăria Constanța. Mai mulți sponsori, printre care AQUA Carpatica, Alpha Bank Romania, Aeroportul Henri Coandă și Autonom, au contribuit la susținerea evenimentului.

Competiția va aduna fete și băieți cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, care vor concura separat în funcție de grupele de vârstă. Este una dintre cele mai mari competiții sportive găzduite de România în acest an, atrăgând atenția asupra valorii șahiștilor tineri din întreaga Europă. Un număr semnificativ de participanți dețin titluri de Maestru Internațional sau Maestru FIDE, subliniind nivelul valoric înalt al concursului.

În fiecare zi, prin intermediul seturilor de joc electronice, vor fi transmise live 100 de partide pe cele mai importante platforme de șah la nivel mondial, oferind astfel oportunitatea iubitorilor „sportului minții” din întreaga lume să urmărească în direct evoluțiile tinerilor șahiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.