Restaurarea Cazinoului din Constanța intră în zodia birocrației din cauza unor lucrări neprevăzute, susține directorul companiei care îl reabilitează: ”Pentru că procedura de achiziție este bazată pe o documentație mai mult beletristică, fără o expertiză reală a structurii de rezistență”, a declarat într-un interviu pentru ZIUA de Constanța, inginerul Petre Badea, directorul societății Aedificia Carpați, care a câștigat licitația pentru restaurarea monumentului istoric de pe faleza orașului.

În interviul citat, Badea arată cum echipele sale au constatat abia după începerea lucrărilor și asumarea contractului faptul că monumentul este, de fapt, o ruină cu o structură de rezistență măcinată, care nu mai poate fi restaurată, ci trebuie înlocuită.

Pentru următoarele lucrări este nevoie de contractele noi care presupun licitații noi, iar inginerul de la Aedificia Carpați pune pe tapet un scenariu posibil, dar care ar complica situația și ar prelungi termenul final de predare a monumentului restaurat complet: viitoarele contracte ar putea fi câștigate la noile licitații de alte companii, care nu cunosc situația și starea monumentului, fapt care ar îngreuna semnificativ procesul de reabilitare. La fel, spune Badea, cine dă asigurări în caz de incendiu, inundație sau alte calamități, care din cele două firme:

”Nu mai vorbim de situația în care în procedura de achiziție s-ar interfera și alți participanți mai puțin cunoscători ai situației reale, care ar putea bloca pe termen lung finalizarea acestui obiectiv (…) Sunt spații unde se refac integral finisajele și decorațiile (pe zonele afectate de consolidare). Vă imaginați că, în urma procedurii de licitație, se poate ajunge la situația ca noi să executăm finisaje și decorații pe trei pereți într-un salon și eventualul câștigător să execute aceste lucrări pe celălalt perete. Cine controlează dacă procedurile, rețetele, materialele, tehnica de lucru sunt aceleași pentru întreaga încăpere”, declară Petre Badea pentru ZIUA de Constanța.

Restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire-simbol lăsată în paragină de 30 de ani, este realizată de asocierea Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiiect ARE și Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitației organizate de Compania Națională de Investiții.

Proiectul inițial costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și urma să dureze doi ani și jumătate, cu o garanție de 5 ani.

Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții pe platforma de achiziții publice la data de 23 mai 2019, iar la 15 ianuarie 2020 au început lucrările propriu-zise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.