Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele si familiile vulnerabile să depașească obstacolele financiare pe care le întampină și să-și îmbunatățească viața. Reprezintă un sprijin real pentru persoanele singure/familiile fără venituri sau cu venituri reduse, fiind în cuantum semnificativ mărit față de actualele beneficii.

Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare, și are doua componente:

SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE- Are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune sociala și înlocuieste ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).

SPRIJIN PENTRU FAMILIILE CU COPII – Se acordă familiilor cu copii aflați în intreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea
Persoanele interesate de acest beneficiu social pot depun cererile de solicitare.

Cine poate solicita VMI?

Persoanele singure si familiile aflate în situații de dificultate, care îndeplinesc condițiile de acordare potrivit Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare.
Ce trebuie depus?

  • Cererea de acordare a VMI, Declarație și Angajament – formularele se obțin de la sediul DGAS, fie online, de pe site-ul instituției.
  • Cererea de acordare a VMI trebuie însoțită de documentele doveditoare, privind componența familiei, veniturile realizate și bunurile mobile și imobile deținute.
  • Cererea se depune pe suport hartie sau se transmite electronic si se inregistreaza la DGAS.

Care sunt conditiile de acordare VMI?

  • Pentru a beneficia de venit minim de incluziune persoana singură/familia trebuie sa indeplinească urmatoarele conditii generale:
  • Să nu dispună de venituri suficiente pentru a asigura un nivel de trai minim.
  • Să aibă venituri nete lunare ajustate de până la 275 lei, respectiv până la 400 lei pentru persoana singură în vârstă de cel putin 65 de ani, pentru acordarea ajutorului de incluziune.
  • Să aibă venituri nete lunare ajustate de până la 700 lei, pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii.
  • Să completeze și să depună cererea de acordare a venitului minim de incluziune și să furnizeze documentele justificative.

Cererea va fi analizata de reprezentantii DGAS pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de acordare a VMI. Se va realiza verificarea documentelor depuse și va avea loc o anchetă sociala în teren, la reședința declarată.

Formularele și informațiile referitoare la documentele justificative necesare în vederea accesării venitului minim de incluziune, modalitatea de depunere a cererilor, precum și datele de contact, sunt postate atât pe: https://www.primaria-constanta.ro/spas cât si la avizierul instituției. Mai multe detalii: 0341.180.106

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.