Presată de urgența blocării porturilor maritime ale Ucrainei de către invadatorii ruși, România vecină se străduiește contra cronometru să transporte cerealele ucrainene pe piețele globale, înainte ca următoarea recoltă să declanșeze blocaje, scrie publicația irlandeză European Supermarket Magazine, citată de Rador.

Ucraina, al patrulea exportator mondial de cereale, a fost forțată de invazia rusă să redirecționeze transporturile cu trenul, prin granița sa de vest, către Polonia, Slovacia și România vecine sau cu barje prin micile sale porturi fluviale dunărene.

Dar Ucraina trebuie să mute 20 de milioane de tone de cereale înainte de noua recoltă, în mai puțin de trei luni, pentru a evita blocajele și a preveni o criză alimentară globală.

Comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a numit provocarea „gigantică” și a declarat că executivul european va colabora cu guvernele UE pentru a pune în aplicare noi rute de transport eficiente pentru cerealele ucrainene.

Amploarea provocării se resimte în portul emblematic al României la Marea Neagră, Constanța, pe unde până acum au trecut doar aproximativ 1% din ținta UE, sau aproximativ 240.000 de tone de cereale ucrainene, a declarat pentru Reuters managerul său, Florin Goidea.

Operatorul portuar din Constanța, Comvex, a gestionat aproximativ 180.000 de tone din această cantitate pe patru nave, inclusiv cargoul Nordic bc München care a terminat de încărcat 33.000 de tone de porumb cu destinația Egipt, săptămâna trecută, cerealele sosind pe calea ferată, cu șlepuri și camioane.

„Suntem în măsură să ne ocupăm de aceste mărfuri, printr-un mare efort”, a declarat președintele Comvex, Viorel Panait, pentru Reuters. „Dar aceste eforturi sunt insuficiente pentru a face rute de tranzit peste noapte pentru volume atât de importante. Este clar nevoie de mai multe echipamente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.