Pescuitul comercial pe braţul Chilia al Dunării este imposibil de peste un an, ca urmare a creşterii numărului navelor care tranzitează zona pe fondul războiului din Ucraina, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Asociaţiile de pescari din Delta Dunării se tem să ceară statului român compensaţii financiare similare cu cele acordate în Bulgaria, din cauză că ar putea să le fie cerute înapoi, aşa cum se întâmplă în această perioadă cu despăgubirile acordate pescarilor de la Marea Neagră pentru perioada de pandemie.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a declarat, pentru Agerpres, că deşi teoretic pescuitul este deschis pe braţul Chilia al Dunării de o săptămână, practic activitatea nu se poate desfăşura din cauza numărului mare de nave, această situaţie înregistrându-se de peste un an, de la declanşarea războiului din Ucraina.

„Cu toate că normal ar fi (ca navele – n.r.) să fie ancorate pe malul ucrainean, ele sunt ancorate oriunde, să-şi aştepte rândul la încărcare sau descărcare. E dificil pentru pescar să trăiască din activitate în condiţiile astea. Cu toate că de anul trecut am semnalat această problemă şi există posibilitatea acordării unor compensaţii pentru întreruperea pescuitului din cauza războiului, nu am avut nicio reacţie din partea statului român. Dimpotrivă, ni s-a spus că nu s-ar putea deconta compensaţii, deoarece nu am putea demonstra pierderile suferite de pescari”, a afirmat preşedintele FOPPDD.

Dan Verbina a mai spus că pescarii bulgari primesc sume forfetare drept compensaţii din cauza războiului din Ucraina, în funcţie de mărimea ambarcaţiunilor cu care-şi desfăşoară activitatea, în timp ce statul român le cere acum banii înapoi crescătoriilor de peşte şi pescarilor de la Marea Neagră care au primit compensaţii pentru pandemie.

„Acum, pescarii ar sufla şi în iaurt să nu se întâmple asta (returnarea compensaţiilor – n.r.)”, a menţionat Verbina.

Potrivit sursei, din cei 1.200 de pescari din Deltă, 300 nu-şi pot desfăşura activitatea din cauza aglomerării de nave din zona de frontieră a României cu Ucraina.

„Mulţi sunt în Grindu, Isaccea. Cei din Somova nu mai pot pescui în complex cu setci şi au fost nevoiţi să pescuiască pe Dunăre. Ne aglomerăm pe Dunăre şi nu avem ce să prindem. O să prindem vapoare până la urmă. O să mâncăm fier”, a conchis preşedintele FOPPDD.

Pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv pe Dunăre în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, precum şi în sectorul care constituie frontieră cu Bulgaria, s-a reluat începând de joi, 1 iunie, potrivit ordinului de prohibiţie a pescuitului din acest an emis de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului.

Pescuitul în toate apele naturale din România a fost reluat joi, 8 iunie, cu excepţiile prevăzute în actul normativ amintit.

De la declanşarea războiului din Ucraina, tranzitul cerealelor din ţara aflată în război a creat mai multe probleme, atât la nivelul transportului rutier, cât şi la nivelul celui naval. Astfel, vama din Isaccea a fost aglomerată de camioanele care transportă cereale, iar şoferii au fost obligaţi să aştepte în apropierea oraşului tulcean de pe malul Dunării chiar şi o săptămână. Timpi mari au înregistrat şi navele maritime, care au aşteptat chiar şi o săptămână în Marea Neagră să intre pe braţul Sulina al Dunării şi să ajungă în porturile ucrainene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.