Un consilier local din Eforie, Virgil Negru, este arestat în SUA alături de alți zeci de români pentru că ar fi furat banii de ajutoare a persoanelor cu venituri mici din California, conform Los Angeles Times.

Virgil Negru, în vârstă de 40 de ani, și-a petrecut ultimele 69 de zile în arest la aproximativ 6.600 de mile de casă, în închisoarea principală din comitatul Ventura, fiind acuzat că a încercat să fure bani destinați californienilor cu venituri mici, conform sursei citate.

Pe 1 aprilie, în jurul orei 8 dimineața, poliția din Simi Valley, care supraveghea un bancomat, l-a arestat pe Negru, care ar fi deținut carduri false încărcate cu fonduri ale contribuabililor. El se numără printre zecile de cetățeni români care au venit recent în regiune pentru a fura bani și bonuri de masă, spun autoritățile, atrași de numărul mare de persoane care beneficiază de asistență publică și de securitatea slabă a cardurilor pe care statul le folosește pentru a distribui banii.

Astfel de infracțiuni au crescut în ultimii doi ani. California a pierdut peste 86 de milioane de dolari în bonuri alimentare și ajutoare în numerar sustrase din noiembrie 2021, potrivit datelor furnizate de comitate statului.

Spre deosebire de cardurile bancare, cardurile de transfer electronic de beneficii nu au microcipuri, ceea ce le face ușor de clonat. În condițiile în care lansarea cardurilor securizate ar putea dura ani de zile, agențiile frustrate de servicii sociale și de aplicare a legii spun că se străduiesc să oprească milioane de dolari ai contribuabililor destinați celor mai nevoiași din regiune să fie spălați în România în fiecare lună.

„În esență, subvenționăm crima organizată”, a declarat Nick Ippolito, director adjunct al Departamentului de Servicii Sociale Publice din L.A. County. „Este pur și simplu o nebunie”.

Începând din primăvara anului trecut, cel puțin 60 de persoane – aproape toate cu legături cu România – au fost arestate sau acuzate de suspiciuni de furt cu carduri EBT falsificate în sudul Californiei, potrivit înregistrărilor din instanțe și oficialilor din domeniul aplicării legii. Un traducător român de la tribunalul din regiune spune că nu au avut niciodată atât de mult de lucru.

Consulatul român din Los Angeles a refuzat să comenteze arestările, dar a declarat într-un e-mail că autoritățile române și americane au dezvoltat „un parteneriat foarte eficient și cooperează îndeaproape la mai multe niveluri pentru a combate orice formă de infracționalitate”.

Negru a urmat un scenariu familiar, potrivit biroului procurorului districtual din comitatul Ventura: A ajuns la un bancomat al Bank of America la câteva ore după ce statul a transferat beneficiile lunare în numerar, înarmat cu carduri EBT clonate aparținând a cel puțin opt persoane. A fost arestat înainte de a putea retrage banii.

El a fost acuzat de infracțiuni de fals și furt de identitate și este reținut în locul unei cauțiuni de 150.000 de dolari. El a pledat vinovat la acuzația de furt de identitate. El a refuzat să comenteze prin intermediul avocatului său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.